Poradnik:Jak stworzyć alkohol: Różnice pomiędzy wersjami

Z Nonsensopedii, polskiej encyklopedii humoru
M
M
Linia 12: Linia 12:
*{{t|[[Wino]]}}ni dobre, bo musisz mić piwnice, coby w nij winiacz trzymać. Do tygo winiacz musi swoje odstać, a czym byndzisz w tym czasie gardło płukał, a?
*{{t|[[Wino]]}}ni dobre, bo musisz mić piwnice, coby w nij winiacz trzymać. Do tygo winiacz musi swoje odstać, a czym byndzisz w tym czasie gardło płukał, a?
*{{t|[[Piwo]]}}tyż ni dobre, bo trza [[chmiel|szyszki]] zbirać, a co ty jakiś lyśny dziadek jestyś? A do tego słód mić musisz, a to drogi intyrys. I procyntów mało.
*{{t|[[Piwo]]}}tyż ni dobre, bo trza [[chmiel|szyszki]] zbirać, a co ty jakiś lyśny dziadek jestyś? A do tego słód mić musisz, a to drogi intyrys. I procyntów mało.
*{{t|Whisky/whiskey}}szkocka odmiana bimbru pyndzona na myszach.
Wybrałeś? No, to tyra znajdź odpowidniom sykcjem i tam czytaj.
Wybrałeś? No, to tyra znajdź odpowidniom sykcjem i tam czytaj.


Linia 41: Linia 42:
* Dlaczygo ni wszyćko? Bo osad byndzi i wino byndzi nipijalny. Rysztem zlywasz po dwóch dniach.
* Dlaczygo ni wszyćko? Bo osad byndzi i wino byndzi nipijalny. Rysztem zlywasz po dwóch dniach.
* Tyra możysz siem uchlać.
* Tyra możysz siem uchlać.

== Whisky/wshiskey ==

== Piwo ==
== Piwo ==
* Poczebujisz dwóch rzeczy: jenczmina, który możysz ukraść swojimu koniu<ref>Tylko ni za dużo, bo siem WHO zainteresuji</ref> i zilonych szyszków chmielowych.
* Tyroz gotujisz jenczmiń i wysuszyć. Po czternastu dniach oczymasz słód jenczmienny.
* W cylu uzyskania ykstraktu gotuj szyszki przyz czy godziny.

Wersja z 14:05, 7 wrz 2013

Weźmisz czarno kurę...

fragmynt starożytnygo przypisu wydług miszcza Wyndrowycza

Jak stworzyć alkohol – poradnik.

No winc, chcysz stworzyć alkohol, bo ni masz za co pić albo ni chcom ci go sprzydać? A co ty Bóg albo inszy MacGyver jestyś, coby cóś z niczego zrobić? Ty to możysz co najwyżyj alkohol wytworzyć. A właściwie to boski trunyk, ni żadyn alkohol!

Jak zaczonć?

Pirwyj wymyślij sobie rodzaj trunku, co go se chcysz zrobić. Do wyboru masz:

  • Szablon:Tdużo, tanio i lepij niż wódka z Tesco. Niby zakazane, ale dopóki nie bendzisz tym handlował na giełdzie nikt się nie czypnie.
  • Szablon:Tdrożyj, a do tego mogą wpaść misie i cię zwinonć, jak to bez koncysji robisz.
  • Szablon:Tni dobre, bo musisz mić piwnice, coby w nij winiacz trzymać. Do tygo winiacz musi swoje odstać, a czym byndzisz w tym czasie gardło płukał, a?
  • Szablon:Ttyż ni dobre, bo trza szyszki zbirać, a co ty jakiś lyśny dziadek jestyś? A do tego słód mić musisz, a to drogi intyrys. I procyntów mało.
  • Szablon:Tszkocka odmiana bimbru pyndzona na myszach.

Wybrałeś? No, to tyra znajdź odpowidniom sykcjem i tam czytaj.

Bimber

  • Pirwyj musisz mić bimbrowniem. Każdy szanujoncy siem bimbrownik ma takom bimbrowniem. Moży to być piwnica, stara rudyra lub jakowaś ziemnianka.
  • Znalazłyś swoji królystwo? To tyra poczybujysz narzyndzi do destylacji. Nada siem rura z tygo Stara, co stoi na złomowisku. Tak, silnik tyż wyź. Przyda siem do ogrzywania dystylatu. Tyra jyszczy jakieś baniaki by siem przydały. Tak co najmnij ze czy. Ni ma rady! Musisz wysupłać tych parem złotych.
  • Tyraz musisz zrobić zaczyn. Ni wisz co to zaczyn? To ji to, z czygo byndzisz robił bimber. Poczebna ci jyst woda, drożdży i cukir. Miszasz ji trzy razem z takom proporcjom, że dajysz litr wody, 4 kilo cukru i 10 gram drożdży.
  • Stawiasz to na odpalonym silniku i czykasz aż zajdzi ryakcja Gyja-Luzaka, o taka:
  • Tyraz czykasz aż alkohol ci spłyni do drugij michy przyz rurkem.
  • Ni pij... za późno. To tyraz to wyrzygaj. Pirszy kroply to mytanol jyst, tyn, co siem nim Pypiki truły.
  • Powtórz dystylacjem kilka razy, coby alkohol był mocny i nalyżyci w mózg kopał. Jak wypijysz całość, to idź zrobić se drugom porcjem.

Wódka

Wino

  • Zanim w ogóly zacznisz myślić o wini, musisz mić mijscy, w którym byndzisz mógł ji przychowywać. Mijscy musi być cimny i zy stałom tympyraturom. Idyalna byndzi piwnica, ino z dobrym zamkim, coby nikt ci trunku ni wypił.
  • Ni masz piwnicy? Masz wp... problym. Możysz zawszy jyszczy wybudować zimiankem i pilnować jij.
  • Tyroz poczebujesz czygoś , z czygo byndzisz robił winiacza. Gupie Francuzy myślom, ży wino robi siem tylko z winogron. Ni słuchaj ich. Możysz użyć takży jabłków, gruszków, śliwków, porzyczków, czarnygo bzu czy cukirków prawoślazowych.
  • Tyroz musisz wybrany owocy czy inny cukirki wycisnąć, coby uzyskać z nich miazgem. Postyraj siem ni pobrudzić ścian w całym domu... Dasz komuś jabola to odmaluji ci ściany.
  • Miazgem postaw na cztyry dni i podziwiaj jom. Ni pij. Gdy już w całyj chałupie byndzi ci śmirdzić, dodaj pirosiarczanu potasu, coby wykończyć wszyćkie paskudztwa co siem tam zalyngły. Tylko ni przysadź z ilościom, bo wykończysz i siebi.
  • Tyroz przycydź miazgem, coby sok uzyskać.
  • Dodaj do soku drożdży i cukru. Im bardzij gorzki owoc tym wincyj cukru. Do cukirków prawoślazowych NI DODAWAJ cukru. Do winogron tyż ni musisz, aly ci wtydy słaby winiacz wyńdzie.
  • Zlyj wszyćko do gąsiora i czykaj. Im dłużej poczykasz tym lypszy winiacz byndzie.
  • Ni, po czech dniach wino jyst nidojrzały.
  • Ni, po miesincu tyż.
  • A co ty Wyngier jystyś, żyby dwumisienczny wino pić?
  • Nu, po pół roku możysz zlać około ¾ zawartości baniaka.
  • Dlaczygo ni wszyćko? Bo osad byndzi i wino byndzi nipijalny. Rysztem zlywasz po dwóch dniach.
  • Tyra możysz siem uchlać.

Whisky/wshiskey

Piwo

  • Poczebujisz dwóch rzeczy: jenczmina, który możysz ukraść swojimu koniu[1] i zilonych szyszków chmielowych.
  • Tyroz gotujisz jenczmiń i wysuszyć. Po czternastu dniach oczymasz słód jenczmienny.
  • W cylu uzyskania ykstraktu gotuj szyszki przyz czy godziny.
  1. Tylko ni za dużo, bo siem WHO zainteresuji